Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни сарми със зеленчуци

Постни сарми със зеленчуци

Постни сарми със зеленчуци
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
15/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Класическите сарми могат да бъдат чудесен вариант за обяд или вечеря, но замисляли ли сте се за вариант за сарми със зеленчуци - опитайте тази рецепта, със сигурност ще я добавите към тефтера ви с идеи"

Необходими Продукти

  • лозови листа - около 20 бр. (мариновани в буркан)
  • червено цвекло - ½ малка глава
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • картофи - 1 бр. среден
  • карфиол - ½ ч.ч. начупен
  • оранжева леща - 1 к.ч.
  • вода - 3 к.ч.
  • чесън - 1 скилидка
  • хималайска сол - около 2 ч.л. равни (на вкус)
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • босилек - 3 щипки (сушен)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и нарязваме зеленчуците на ситни кубченца: карфиол, червено цвекло, морков, лук, картоф и ги сипваме в тенджерка с вода, в която на дъното сме разгънали кошница за готвене на пара. Сваряваме ги до омекване.

Отделно в друга тенджерка сваряваме оранжевата леща с малко вода, докато омекне и поеме водата, ала без да я разваряваме и сваляваме от котлона.

Смесваме зеленчуците с оранжевата леща и разбъркваме заедно с наситнения чесън и подправките на вкус – хималайска сол, черен пипер, червен пипер, кимион, сушен босилек.

Леко намачкваме сместа при разбъркването.

Кипваме за няколко минути, домашно консервираните в буркан мариновани лозови листа.

Увиваме във всяко лозово листо малко от зеленчуковата плънка. Подреждаме сармичките върху кошница за готвене на пара, която сме поставили в тенджерка с вода на котлона. Захлупваме с капак и оставяме няколко минути, да се досварят и омекнат.

Поднасяме вкусните постни сарми със зеленчуци за обяд.

Интересна идея за различни нетрадиционни лозови сармичи, които могат да изненадат всички с приятния си вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: