Зелевите сарми на маминка

14/03/2021
"Пригответе тези лесни зелеви сармички с кайма, за да усетите вкуса и аромата от домашно приготвените вкусотии"
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо362
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • кайма - 1 кг смес
  • лук - 1 средно голяма глава
  • кисело зеле - 16 големи листа
  • ориз - 1 чаена чаша
  • доматена салца - 1 супена лъжица
  • черен пипер - 1 чаена лъжичка
  • черен пипер - 10 бр. зърна
  • кимион - 1 щипка
  • червен пипер - 2 чаени лъжички
  • олио - 1/2 чаена чаша
  • свинска мас - 2 супени лъжици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете каймата за вкусните сарми да се постопли на стайна температура, нарежете лука на ситно и го добавете към каймата, заедно със смления черния пипер, кимиона, доматената салца и ориза. Размесете хубаво сместа, докато оризът и подправките се разпределят равномерно навсякъде. Оставете да почине 15 минути.

Суровата смес увийте на стегнати сарми в зелевите листа. (пада се горе - долу по 1 и 1/2 супена лъжица в лист. Покрийте дъното на тенджерата с олиото и редете лозовите сарми плътно една до друга, за да не се разтворят при варенето.

В най-голямата тенджера от комплекта се получават 2 реда сарми. Между сармите разпределете свинската мас, на малки парченца, за да могат всички да поемат равномерно (киселото зеле много обича мазничко ).

Покрийте сармите с кайма с подходяща по големина чиния, така че да притиска всички. Върху чинията изсипете червения пипер и зърната черен пипер. Залейте с вода, докато се покрие чинията.

Оставете да заври на най-висока степен на котлона, след завиране намалете мощността наполовина и оставете да ври с леко отворен капак около 90 минути. Сега остава само да се насладите на незабравимия вкус от детството ми със зелевите сарми на маминка!

Приятен апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар