Начин на приготвяне
Оризът се почиства и измива със студена вода, след което се оцежда добре. Добавя се към каймата заедно с 1 яйце, 4 с.л. олио, ситно нарязания лук, и подправките и се измесва добре.
Вместо сол на два-три пъти се добавя 1/ 2 ч.ч зелева чорба, като каймата продължава да се измесва.
Покрива се с домакинско фолио и се оставя в хладилник за поне 3- 4 часа, най- добре да престои там цяла вечер.
Листата на зелката се отделят, изрязват се дебелите жили и по-големите листа се нарязват на две или четири части според големината им. Във всяко парче листо се поставя по 1 пълна чаена лъжичка от сместа и се завиват сармички.
От това количество кайма обикновено се получават между 70 и 80 сармички- хапки.
Дъното на по-дълбока тенджера се покрива с неизползвани зелеви листа и сармичките се нареждат на няколко реда. Върху последния ред се слагат трите с.л. свинска мас, поливат се с 1 к.ч. олио и се покриват отново със зелеви листа.
Отгоре се захлупват с голяма чиния, за да ги притиска, заливат се 1 ч.ч. зелева чорба и вода, така че количеството на течността да покрива чинията.
Тенджерата се слага в предварително загрята на 230 градуса фурна. Когато самичките започнат да врат, след около 15- 20 минути температурата на фурната се намалява на 160-170 градуса и продължават да се готвят 2.5-3 часа до омекване на зелето.
Периодично се проверява дали течността на сармите не е извряла и при нужда се долива вода.
Зелевите сармички на мама са готови.