Начин на приготвяне
Тези зеленчукови канелони са уникално вкусни и никак трудни за приготвяне. Приканвам ви да ги опитате.
Започнете с приготвяне на сместа от артишок за пълнежа.
Запържете в зехтина цяла скилидка чесън на слаб огън, за да не загори (достатъчно е само да пусне аромата си.)
Сложете отцедените мариновани сърцевини на артишока нарязани на четвъртинки. Налейте виното и гответе 15 минути на слаб/умерен огън, хубаво да поемат аромата. Разбърквайте, за да не загарят, а и за да се изпарява по-лесно алкохола.
Добавете рикотата, яйцата (уверете се, че артишока не е твърде горещ, за да не се пресекат веднага). Сложете и 300 грама от сирената, смесени и настъргани, другите 40 грама заделете за поръсване накрая. Подправете със сол и черен пипер и пасирайте.
Напълнете сместа в пош с накрайник широк колкото отвора на канелоните. Може да използвате торбичка за замразяване и да сипете в нея сместа.
Сложете в хладилник да стегне, а после ако сте ползвали торбичка, отрежете едното крайче, за да се образува отвор, колкото широчината на канелоните.
Напълнете пастата със сместа и подредете в намазнена правоъгълна тава, намазвайки всеки канелон със зехтин, за да не слепват един за друг.
Заемете се със доматения сос, като него може да приготвите и докато чакате да се стегне пълнежът.
Накълцайте или смелете лука, чесъна, моркова и целината. Задушете ги в малко мазнина от консервата, в която са били артишоците.
Сложете и доматите, нарязани или смлени, посолете, подправете с черен пипер и варете соса 10-15 минути.
След това време няма да е напълно готов още, но ще му предстои и още термична обработка.
Залейте с доматения сос канелоните в тавата и печете 30 минути на 180 градуса с вентилатор.
Към края поръсете запеканката със заделените сирена, а ако обичате си добавете и още, например настъргана моцарела.
Когато сирената се разтопят във фурната, пастата е готова.
За всеки случай си проверете канелоните да не са все още твърди и ако трябва, печете още малко време.
Поднесете топли Канелони с пълнеж от артишок в доматен сос и хапвайте с усмивка и наслада тази страхотна италианска рецепта.
Добър апетит!