Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Запеканки»Канелони с пълнеж от артишок в доматен сос

Канелони с пълнеж от артишок в доматен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Канелони с пълнеж от артишок в доматен сос6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Обичате италианската кухня? Пригответе тази лесна рецепта за канелони с артишок в доматен сос и им се насладете"

Необходими Продукти

  • За канелоните
  • артишок - 300 г маринован, от консерва
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 20 г + за намазване
  • яйца - 2 бр.
  • бяло вино - 100 мл.
  • рикота - 100 г солена
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
  • канелони - 16 бр. около 180 г
  • пармезан - 140 г
  • пушено сирене - 200 г твърдо (скаморца или овче пушено манчего)
  • Доматен сос
  • лук - 30 г
  • чесън - 1 скилидка
  • целина - 40 г стрък , не корен
  • моркови - 40 г
  • домати - 400 г от консерва
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези зеленчукови канелони са уникално вкусни и никак трудни за приготвяне. Приканвам ви да ги опитате.

Започнете с приготвяне на сместа от артишок за пълнежа.

Запържете в зехтина цяла скилидка чесън на слаб огън, за да не загори (достатъчно е само да пусне аромата си.)

Сложете отцедените мариновани сърцевини на артишока нарязани на четвъртинки. Налейте виното и гответе 15 минути на слаб/умерен огън, хубаво да поемат аромата. Разбърквайте, за да не загарят, а и за да се изпарява по-лесно алкохола.

Добавете рикотата, яйцата (уверете се, че артишока не е твърде горещ, за да не се пресекат веднага). Сложете и 300 грама от сирената, смесени и настъргани, другите 40 грама заделете за поръсване накрая. Подправете със сол и черен пипер и пасирайте.

Напълнете сместа в пош с накрайник широк колкото отвора на канелоните. Може да използвате торбичка за замразяване и да сипете в нея сместа.

Сложете в хладилник да стегне, а после ако сте ползвали торбичка, отрежете едното крайче, за да се образува отвор, колкото широчината на канелоните.

Напълнете пастата със сместа и подредете в намазнена правоъгълна тава, намазвайки всеки канелон със зехтин, за да не слепват един за друг.

Заемете се със доматения сос, като него може да приготвите и докато чакате да се стегне пълнежът.

Накълцайте или смелете лука, чесъна, моркова и целината. Задушете ги в малко мазнина от консервата, в която са били артишоците.

Сложете и доматите, нарязани или смлени, посолете, подправете с черен пипер и варете соса 10-15 минути.

След това време няма да е напълно готов още, но ще му предстои и още термична обработка.

Залейте с доматения сос канелоните в тавата и печете 30 минути на 180 градуса с вентилатор.

Към края поръсете запеканката със заделените сирена, а ако обичате си добавете и още, например настъргана моцарела.

Когато сирената се разтопят във фурната, пастата е готова.

За всеки случай си проверете канелоните да не са все още твърди и ако трябва, печете още малко време.

Поднесете топли Канелони с пълнеж от артишок в доматен сос и хапвайте с усмивка и наслада тази страхотна италианска рецепта.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: