Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Кокосова торта»Турска торта Кюмбет паста с кокос

Турска торта Кюмбет паста с кокос

Турска торта Кюмбет паста с кокос5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Ароматът на кокос е истинска наслада за всички сетива, а вкусът му е просто ненадминат"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр.
  • пудра захар - 160 г
  • олио - 2 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • брашно - 160 г
  • какао 25 г
  • сол - щипка
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • прясно мляко - за сиропиране
  • за крема
  • прясно мляко - 1 л
  • брашно - 160 г
  • царевично нишесте - 20 г
  • захар - 180 г
  • яйца - 1 бр.
  • краве масло - 50 г
  • ванилова есенция - 1 ч.л.
  • кокосови стърготини - 200 г
  • за намазване на тортата
  • сладкарска сметана - 250 мл
  • пудра захар - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата:

В купа разбиваме яйцата с пудрата захар до пухкава смес. Добавяме олиото и пакетче ванилова захар. Разбиваме хубаво.

В отделна стъклена купа смесваме брашното, какаото, сол и пакетче бакпулвер. Объркваме добре сухите съставки и ги добавяме към яйчената смес, като бъркаме с телена бъркалка.

Сместа изсипваме в тава (кръгла 26 см) и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 25-30 минути.

За крема:

В тенджера сипваме 800 мл прясно мляко.

В купа смесваме брашното, царевичното нишесте, добавяме 200 мл прясно мляко и разбъркваме хубаво. Добавяме към млякото и бъркаме непрекъснато.

Преди да заври, добавяме захарта и яйцето. Бъркаме непрекъснато и варим до сгъстяване на крема.

Махаме от котлона и добавяме 50 г краве масло, 1 ч.л. ванилова есенция и кокосовите стърготини. Разбъркваме добре.

Блата за турската торта разделяме на две части. Облепваме със стреч фолио вътрешността на купа с диаметър 20см.

Взимаме горния блат и го поставяме внимателно в купата, като притискаме леко, за да прилепне по стените на купата. Сиропираме блата с прясно мляко.

Изсипваме кокосовия крем вътре и заглаждаме хубаво. Сиропираме и втория блат. Поставяме го внимателно отгоре и с нож изрязваме по вътрешните стени на купата. Изрезките запазваме.

Притискаме леко, покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника за 8 часа. Махаме горното фолио, поставяме чиния или поднос и обръщаме турската торта Кюмбет паста с кокос.

Разбиваме 250 мл сладкарска сметана със 70 г пудра захар и намазваме тортата навсякъде. Заглаждаме хубаво и отгоре поръсваме с трохи от изрезките кокосовата торта.

Това е разкошен десерт от познатата ни турска кухня, който бързо ще ви стане любим.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: