Начин на приготвяне
За блата:
В купа разбиваме яйцата с пудрата захар до пухкава смес. Добавяме олиото и пакетче ванилова захар. Разбиваме хубаво.
В отделна стъклена купа смесваме брашното, какаото, сол и пакетче бакпулвер. Объркваме добре сухите съставки и ги добавяме към яйчената смес, като бъркаме с телена бъркалка.
Сместа изсипваме в тава (кръгла 26 см) и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 25-30 минути.
За крема:
В тенджера сипваме 800 мл прясно мляко.
В купа смесваме брашното, царевичното нишесте, добавяме 200 мл прясно мляко и разбъркваме хубаво. Добавяме към млякото и бъркаме непрекъснато.
Преди да заври, добавяме захарта и яйцето. Бъркаме непрекъснато и варим до сгъстяване на крема.
Махаме от котлона и добавяме 50 г краве масло, 1 ч.л. ванилова есенция и кокосовите стърготини. Разбъркваме добре.
Блата за турската торта разделяме на две части. Облепваме със стреч фолио вътрешността на купа с диаметър 20см.
Взимаме горния блат и го поставяме внимателно в купата, като притискаме леко, за да прилепне по стените на купата. Сиропираме блата с прясно мляко.
Изсипваме кокосовия крем вътре и заглаждаме хубаво. Сиропираме и втория блат. Поставяме го внимателно отгоре и с нож изрязваме по вътрешните стени на купата. Изрезките запазваме.
Притискаме леко, покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника за 8 часа. Махаме горното фолио, поставяме чиния или поднос и обръщаме турската торта Кюмбет паста с кокос.
Разбиваме 250 мл сладкарска сметана със 70 г пудра захар и намазваме тортата навсякъде. Заглаждаме хубаво и отгоре поръсваме с трохи от изрезките кокосовата торта.
Това е разкошен десерт от познатата ни турска кухня, който бързо ще ви стане любим.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа