Начин на приготвяне
В тенджера се слага вода да заври. Щом е готова, в нея се качват не повече от 2 до 3 капки оцет.
С помощта на лъжица се прави водовъртеж в тенджерата. В този водовъртеж се чукват едно по едно яйцата.
Варят се около 40 секунди и с решетъчна лъжица се вадят пошираните яйца и се слагат в чиния за сервиране.
Чесънът се изчислява от шушлюпките и се пресова в киселото мляко. Добавя се и малко сол, в зависимост от индивидуалните предпочитания.
Млякото се разбърква много хубаво и с него се поливат яйцата. Накрая точно преди сервиране в загрят керамичен тиган се разтапя кравето масло. Към него се добавя червеният пипер и щом маслото образува пяна, тиганът се отнема от котлона.
С тази запръжка се заливат яйцата и киселото мляко. Накрая се поръсва леко с черно пиперче.
За любителите на пикантните вкусове може да се добавят лют червен пипер или смлян бял пипер.
Яйцата по панагюрски се сервира винаги топли .
За да може наистина да се нарекат яйца по панагюрски, се заливат с маслото непосредствено преди поднасяне.
Бон Апети!