Начин на приготвяне
Рибата се почиства от главите и червата.
Прави се саламура от оцета, водата и солта. Рибата се слага в нея и се оставя да престои 48 часа.
След като рибата се извади от саламурата, се оставя няколко часа или цяла вечер да се изцежда.
Нарежда се в средни бурканчета, като се слагат по 2 дафинови листа и 5-6 зрънца черен пипер.
Около един литър олио се слага да заври. Пуска се една коричка хляб и когато започне да се пържи, олиото се изключва.
С изстиналото олио се залива рибата в бурканчетата.
Вкусната маринована риба е готова за консумация след 4-5 дни. Колкото повече престоява, толкова по-вкусна е рибката!
Маринованата хамсия с дафинов лист и оцет е чудна!