Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав обикновен кекс

Пухкав обикновен кекс

Пухкав обикновен кекс3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Колкото и обикновена да е тази рецепта за мраморен кекс, толкова и вкусна може да бъде, затова не я подценявайте в никакъв случай"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч. зехтин
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • какао - 1 с.л. по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка от рецептата за пухкав кекс е подготовката на течната смес.

Разбивате много добре захарта с яйцата с миксер или тел за разбиване, след това добавяте прясното мляко и отново разбърквате.

Добавяте олиото/зехтина и ванилията и отново разбърквате.

Пресявате брашното заедно с бакпулвера и малко по малко, при непрекъснато разбиване го добавяте към течната смес и разбивате до получаване на гладка смес.

Намазвате формата за кекс с олио и изсипвате сместа, като оставате 1 чаена чаша от нея, в която добавяте какаото, за да я оцветите (по желание).

Изсипете какаовата смес равномерно върху ваниловата.

Печете мраморния кекс в предварително загрята на 180°C фурна за около 30, 40 минути, като проверявате дали е изпечен, като го боцнете с клечка за зъби - ако излезе суха, кексът е готов.

След като изстине, поръсвате пухкавия обикновен кекс с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: