Начин на приготвяне
Накиснете боба от предишния ден, излейте водата, сипете в тенджерата нова вода и го сложете да ври за около 15-20 мин., след което изсипете водата, налейте нова вода.
След като заври водата, добавете 1 с.л. олио, нарязана на ситно глава кромид лук и червената сладка чушка, оставете боба да се свари до готовност.
След като вече бобът е сварен, го прецедете и отмерете 1 ½ ч.ч от водата.
В дълбок тиган загрейте 2 с.л. олио и 50 г масло, добавете и запържете нарязания на ситно лук, чесън, червената чушка, сол.
След като зеленчуците омекнат, добавете 1 с.л. брашно и запържете за кратко, добавете доматите, боба, червения пипер и разбъркайте, сипете отмерената вода и оставете в тигана докато се смесят вкусовете и течността намалее, но не напълно - трябва да остане малко сос, за да не се изсуши бобът при печенето.
Дръпнете ястието от огъня и добавете черен пипер и джоджен, разбъркайте, опитайте на вкус.
Прехвърлете боба в глинени съдчета, върху всяко сложете по една суха люта чушка.
Запечете за около 25-30 мин. на 200 градуса.
По желание може да добавите и запечете ястието с наденица или с предварително сварено друго месо.
Супер вкусното македонско тавче гравче е готово.