Начин на приготвяне
За изпълнението на рецептата си пригответе кухненско кантарче и отмерете всички продукти в посочените грамажи, включително и водата.
Най-лесно ще приготвите крекерите в блендер, но сухите съставки могат да се смелят и в мелачка за кафе например.
Сложете в уреда киноата, овесените ядки, чията, тиквеното и ленено семе и орехите. Смелете ги много фино.
Добавете солта, водата и сусама и омесете гладко, твърдо тесто. Ако работите с блендер, направо си ги сложете в него при сухите съставки и завъртете на няколко оборота. Така всичко ще се смеси идеално и тестото ви ще е готово за секунди.
Разточете върху пласт хартия за печене на тънка 1-2 мм кора. Ако залепва по точилката, поръсете отгоре малко ръжено брашно или ползвайте друг пласт хартия за печене, който да покрие тестото и минавайте с точилката, докато изтъните достатъчно.
Нарежете на ромбоидни овесени крекери с къдрава кухненска резачка или пък с такава за пица.
Печете безглутеновите крекери в загрята на 200°C фурна за 10-15 минути (наблюдавайте ги), взависимост от дебелината. Трябва да са тънки и да се зачервят, така ще станат истински хрупкави.
Оставете крекерите да изстинат и начупете там където са прерязани.
Поднесете като снакс за хрупване по всяко време или за акомпаниране на различни дипове, разядки или пастети.
Много здравословни, полезни и вкусни крекери без глутен и мазнини, подходящи и за вегани.
Добър апетит!