Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Крекери»Полента крекери

Полента крекери

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Полента крекери
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
100 мин.
Порции
20
"Хрупкави и много ароматни полента крекери - как да не си отвори втора бира човек"

Необходими Продукти

  • полента - 100 г или грис за качамак
  • сусам - 100 г, суров
  • зеленчуков бульон - 250 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • къри - 1 ч.л., силно люто
  • сол - 2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плоска тава;

Фурна - 80 градуса;

Допълнително два листа хартия за печене, правоъгълни, леко намаслени със спрей.

В купа се смесва качамакът и сусамът. Залива се с бульон, охладен, и се оставя за 2 часа. След необходимото време към него се прибавя оцетът и се смила в блендер. Добавя се брашното, олиото и всички подправки. Разбърква се до хомогенна смес.

Намасляват се два листа хартия за печене с малко олио с ръка. Може да се ползва и маслен спрей. Изсипва се сместа по средата на единия лист и се покрива с другия лист хартия.

С точилка се разточва на тъничка кора около 2-3 мм. Заедно с хартията се премества в тавата за печене. Маха се горната хартия. С остър нож или резец се нарязват във форма крекери.

Изсушават се на 80 максимум до 100 градуса продължително време, докато станат хрупкави.

Полента крекерите са готови.

Източник: Йоли

Забележка: Към подправките може да се добавят всякакви по желание. Добавила съм освен основните и пеперончино за по-силен лют вкус.

Сместа е доста мокра, но това не бива да ви притеснява. Реже се по-трудно, но при сушенето се отделят крекерите един от друг и след като са готови, лесно се разчупват.

Ползвала съм полента, но може и спокойно да се ползва грис за качамак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
59
41
30
20
10
Дай твоята оценка: