Начин на приготвяне
Плоска тава;
Фурна - 80 градуса;
Допълнително два листа хартия за печене, правоъгълни, леко намаслени със спрей.
В купа се смесва качамакът и сусамът. Залива се с бульон, охладен, и се оставя за 2 часа. След необходимото време към него се прибавя оцетът и се смила в блендер. Добавя се брашното, олиото и всички подправки. Разбърква се до хомогенна смес.
Намасляват се два листа хартия за печене с малко олио с ръка. Може да се ползва и маслен спрей. Изсипва се сместа по средата на единия лист и се покрива с другия лист хартия.
С точилка се разточва на тъничка кора около 2-3 мм. Заедно с хартията се премества в тавата за печене. Маха се горната хартия. С остър нож или резец се нарязват във форма крекери.
Изсушават се на 80 максимум до 100 градуса продължително време, докато станат хрупкави.
Полента крекерите са готови.
Източник: Йоли
Забележка: Към подправките може да се добавят всякакви по желание. Добавила съм освен основните и пеперончино за по-силен лют вкус.
Сместа е доста мокра, но това не бива да ви притеснява. Реже се по-трудно, но при сушенето се отделят крекерите един от друг и след като са готови, лесно се разчупват.
Ползвала съм полента, но може и спокойно да се ползва грис за качамак.