Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Плодов крем»Млечен крем с ягоди, мента и уиски

Млечен крем с ягоди, мента и уиски

Млечен крем с ягоди, мента и уиски
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Такава свежест лъха от тези млечни кремчета с ягоди, че няма как да не ги опитате"

Необходими Продукти

  • ягоди - 400 г
  • захар - 100 г
  • мента - 10 листа прясна
  • уиски - 50 мл
  • ванилов екстракт - 1 с.л.
  • желатин - 5 г
  • вода - 50 мл студена
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 200 г
  • царевично нишесте - 50 г
  • краве масло - 50 г
  • ванилов екстракт - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера слагаме почистените, измити и нарязани ягоди със 100 г захар и 10 листа прясна мента. Варим 10 минути като разбъркваме периодично.

Добавяме 50 мл уиски, 1 с.л. ванилов екстракт и готвим още 3-4 минути. Махаме от котлона и пасираме. Оставяме да се охлади на стайна температура.

За крема:

В тенджера сипваме 400 мл прясно мляко с 200 г захар. Като заври, на тънка струйка добавяме 50 г царевично нишесте, предварително разтворено в 100 мл прясно мляко.

Варим и бъркаме непрекъснато до сгъстяване на млечния крем. Добавяме 50 г краве масло и 2 с.л. ванилов екстракт и бъркаме, докато се поеме от крема.

Разпределяме крема в чаши или купички.

В купичка слагаме 5 г желатин с 50 мл студена вода и изчакваме да набъбне. През това време прецеждаме ягодите, за да няма семенца.

Желатина разтваряме на водна баня и го добавяме към ягодовото пюре. Разбъркваме хубаво и разпределяме по чашите или купичките.

Млечния крем с ягоди, мента и уиски оставяме в хладилника за час-два, докато стегне горният слой.

Сервираме с декорация от ягода и листенца мента.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: