Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначета с куркума и глазура

Козуначета с куркума и глазура

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Козуначета с куркума и глазура
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 3
08/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
12
"Развихрете въображението си и украсете тези козуначета по ваш вкус"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 250 г
  • мая - 1 пакетче прясна
  • жълтъци - 8 бр.
  • ванилова захар - 2 пакетчета
  • сол - щипка
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • сметана - 80 мл
  • краве масло - 100 г разтопено
  • олио - 50 мл
  • стафиди
  • локум
  • лимони - 1 бр. кората, настъргана
  • за глазурата
  • белтъци - 1 бр.
  • пудра захар - 200 г
  • лимони - 1/2 бр. сока
  • за декорация
  • портокали - 1 бр.
  • бадеми - филирани
  • шоколадови яйца
  • захарни цветя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме на тънки резенчета един портокал. Редим в тава с хартия за печене и сушим на 100°C за час. Те са ни необходими за декорация.

Измерваме си 1 кг брашно, 500 мл прясно мляко и 250 г захар. Млякото затопляме.

В средна купа слагаме 2 с.л. от захарта, 150 мл от млякото, 1 пакетче прясна мая (42 г) и 2 с.л. брашно. Разбъркваме хубаво, покриваме със стреч фолио и оставяме да шупне за 20 минути.

Изсипваме в голяма купа, където ще месим. Добавяме останалото мляко, захарта, 8 жълтъка, 2 пакетчета ванилова захар, щипка сол, 1/2 ч.л. куркума (тя се слага, за да е по-жълт цветът) и брашното. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса за час.

След като втаса, към тестото с месене се добавя 80 мл сметана (животинска 20-25%), 100 г разтопено краве масло и 50 мл олио. Месим до усвояване на мазнината от тестото.

Прибавяме стафиди (предварително накиснати в гореща вода), локум и настъргана кора на един лимон. Месим до разпределяне на локума и стафидите равномерно. Покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса отново.

Във форма за печене на мъфини редим хартиени кошнички, трябва да са по-високи от нормалните кошнички. От тестото правим топки и ги поставяме в кошничките, трябва да достигнат не повече от половината, защото бухват много.

Оставяме отново да втасат за 20-25 минути и печем на 170°C за 25-30 минути в предварително загрята фурна.

Оставяме да се охладят, махаме хартиените кошнички и поливаме отгоре с глазура от разбит 1 белтък с 200 г пудра захар и сока на половин лимон.

Украсяваме козуначетата със захарни цветя, шоколадови яйца, портокаловият чипс, филирани бадеми и каквото ви харесва и обичате.

Източник на тези козуначета с куркума и глазура: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: