Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зелена салата»Салата с кейл и киноа

Салата с кейл и киноа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Салата с кейл и киноа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Каквито и салати да има на масата, винаги бихме избрали тази с кейл и киноа"

Необходими Продукти

  • кейл - 140 г
  • киноа - 100 г
  • репички - 8 - 10 бр.
  • орехи - 50 г
  • стафиди - 2 - 3 с.л. златни
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка (за варенето на киноата)
  • Дресинг
  • зехтин - 80 мл
  • лимони - 1 бр. сока (или количество сок на вкус)
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • горчица - 2 с.л. с връхче (в стар стил, на зърна)
  • сол - 1 и 1/2 ч.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте киноата и я сложете да се свари в леко подсолена вода за 10-12 минути.

Отцедете и както е в цедката поръсете зрънцата с две лъжици зехтин и разбъркайте. Това ще предотврати слепване на зрънцата при добавяне в здравословната салата.

Измийте в няколко води къдравите листа на кейла и накъсайте така, че вътрешната жилка да се премахне.

Почистете и нарежете репичките, а орехите накълцайте на едро.

Пригответе дресинг с горчица, смесвайки добре всички указани продукти. Количествата винаги могат да се променят според вкуса и това как предпочитате своите любими салати.

Сложете зелените листа от кейл в голяма купа с орехите и стафидите. Сипете дресинга и бъркайте с леко намачкване около минута. Нарича се масажиране на кейла и се прави с цел листенцата да станат крехки и по-нежни. При тази процедура дори цвета им става по- интензивен и приятен. Ако не се извърши тази стъпка, салатите с кейл стават по-сухи и листата доста твърди.

Добавете киноата и репичките и разбъркайте. Тях не ги слагаме по-рано за да останат максимално свежи.

Поднесете салатата с киноа или я съхранете в хладилник до момента на сервиране, завита със прозрачно домакинско фолио.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: