Начин на приготвяне
За приготвянето на този сос за месо са необходими търпение и малка чаша вино за доброто настроение на готвача! Предназначен е за патешко магре, но употребата е изцяло по усмотрение на готвача.
За приготвянето на соса ви трябва предварително нагрят тиган. За предпочитане по-дълбок.
Докато тиганът се награвя (аз го предпочитам на максимална степен), се разтваря 1 кубче пилешки бульон в 300 грама топла вода. За доброто му разтваряне може да разбъркате водата, след като поставите бульона.
След като тиганът е достатъчно горещ, се изсипва разтвореният бульон. Изчакайте 5 минути да се загрее в тигана. Междувременно отпийте от хубавото вино - страхотно е!
Следващата стъпка е да добавите виното в тигана при бульона. Веднага след това сложете 3 супени лъжици от боровинковото сладко. За по-сладък вкус на сос, може да добавите още от боровинките. Накрая изцедете двата портокала и добавете соса с боровинки в тигана. Важно - не добавяйте сол, тъй като бульонът е достатъчно солен сам по себе си.
Оставете тигана за около 15 минути, докато сосът за патешко се редуцира до желаната от вас консистенция. В случай на по-силен котлон, не оставяйте течността да стане прекалено гъста, тъй като при последващо съхранение в хладилник се сгъстява и се превръща в така наречената 'гума'.
След като сосът е готов, полейте върху патешкото месо, колкото ви сърце иска!