Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Студени Супи»Млечна Супа»Студена веган супа с лапад и цвекло

Студена веган супа с лапад и цвекло

Студена веган супа с лапад и цвекло
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
11/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Лятото чука на врата, затова е време да добавим свежи студени супички в менюто си"

Необходими Продукти

  • овесени ядки - 1 ч.ч. фини
  • червено цвекло - 1 глава, средно голяма
  • лапад - 10 листа, свежо набрани
  • кисели краставички - 2 бр., от буркан
  • орехи - 2 - 3 с.л. натрошени ядки
  • пресен лук - 1/3 връзка перца
  • левурда - 3 - 5 свежи листа
  • шарлан - 1 с.л., слънчогледово масло
  • хималайска сол - 1 равна ч.л., на вкус
  • лимонов сок - от половин лимон, на вкус
  • балсамико - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - на вкус, по желание
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • вода - 3 ч.ч., филтрирана вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изключително свежа, вкусна и здравословна студена супа за едно вкусно веган меню.

В дълбока купа накисваме 1 чаена чаша фини овесени ядки заедно с половин обелено и нарязано червено цвекло, с 3 ч. чаши филтрирана вода за около 20 минути.

През това време подготвяме лападовите листа: изрязваме дръжките на около 10 средно големи листа, измиваме ги и ги нарязваме. Заливаме ги с гореща вода от електрическа кана и след малко хубаво ги прецеждаме.

Връщаме се на овесеното мляко. С пасатор старателно пасираме накиснатите ядки и червено цвекло. Прецеждаме розовото овесено мляко от триците през голяма фина цедка и го сипваме в купата, в която ще приготвяме супата. Сипваме овкусяващите подправки: прясно изцеден лимонов сок, хималайска сол – на вкус, шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло), оцет балсамико, ябълков оцет и млян черен пипер. Отново пасираме за няколко секунди, за да може веган млякото изцяло да поеме овкусяването и хималайската сол хубаво да се разтвори.

Прибавяме отцедените лападови листа нарязани на ситно, 2-3 с.л. натрошени орехови ядки, нарязани на ситно 2 кисели краставички от буркан, 1/3 връзка перца пресен лук и 3-5 свежи листа левурда.

Разбъркваме и ако е необходимо, доовкусяваме с лимонов сок и хималайска сол нашата млечна супа само с растителни съставки.

Поднасяме освежаващата пролетна студена веган супа с лапад, цвекло и левурда към един разкошен обяд (подходяща и за пости).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: