Начин на приготвяне
Зеленчуковите супички са вкусни и разтоварващи. Могат да се хапват както за закуска, така и на обяд или вечеря, и можем да сме сигурни, че няма да ни стане тежко.
Предложението ми за такава супа днес е доста пролетно заради прясната и крехка тиквичка, свежите зелении - кресон и пресния чесън.
Също така можем да заменим лука с пресен зелен лук, който в този сезон е разкошен.
Нарязваме си всички зеленчуци на ситно като за супа. Моето предложение е лукът, доматът, единият стрък чесън и целината/селъри да се смелят фино, а всичко останало да се накълца на дребно.
Така супата става по-хубава и няма толкова парченца в нея, но пък вкусът и е супер наситен.
Запържваме всички зеленчуци, докато омекнат хубаво. Някой ще каже, че е по-здравословно да се варят директно, но от опит знам, че по-вкусно става, ако поне малко се позапържат в началото.
Посолява се, добавят се подправките и масълцето, както и накълцаните листенца кресон и се разбърква. Е, ако искате веган супичка, може да пропуснете маслото, няма проблем.
Сипва се вода, около 1 л и 200 мл, слага се вегета или друг микс от сушени зеленчуци и се оставя да си покъкри на полуотворен капак 20 минути или до пълна готовност на зеленчуците. Долива се вода при нужда и до желаната от вас гъстота.
Накрая се добавя и фидето, което обикновено е готово за 2-3 минути и отделно като си престои в горещата супа си набъбва още.
Топлата супичка се дърпа от котлона и оставя леко да поизстине, за да може да се застрои добре и да не се пресече яйцето.
То се разбива с киселото мляко и малко сол и се темперира с няколко черпака от бульона, после се излива обратно в тенджерата.
И с това нашата зеленчукова супичка е напълно готова.
Поднесете зеленчуковата супа с тиквички и кресон поръсена с прясно смлян черен пипер.
Добър апетит!