Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Манджи»Бабината саламена манджичка

Бабината саламена манджичка

Vesela SHVesela SH
Чирак
51313126154
Бабината саламена манджичка2 / 2
17/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Най-вкусната саламена манджичка е тази на баба, няма спор"

Необходими Продукти

  • наденица - 2 парчета
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 1 скилидка
  • моркови - 1/2 бр.
  • домати - 2 с.л. смлени
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 6 - 7 с.л. с връх
  • олио - 5 с.л. или зехтин
  • вода - 800 мл
  • зеленчуков микс - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • краве масло - бучка
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете наденицата на колелца, лука и моркова на ситно.

В тиган сложете 4 с.л. мазнина, загрейте мазнината, сложете наденицата и я запържете за кратко, за около 1 мин. от всяка страна, след което я извадете в чиния с решетъчна лъжица.

Към същата мазнина добавете лука и моркова, чесъна, щипка сол и запържете до омекване.

На слаб огън в дълбока тенджера загрейте 1 с.л. мазнина, добавете брашното и с непрекъснато разбъркване го препечете.

Брашното трябва да промени цвета си до много лек загар, внимавайте да не стане кафяво и да горчи, затова огънят трябва да е много слаб.

Препеченото брашно придава на ястието невероятен вкус!

След като брашното се препече, го разбъркайте с малко студена вода да стане на рядка каша. Ако ви е за първи път, ви съветвам да оставите тенджерата настрана и след като брашното се охлади, го разредете с вода до рядка каша.

Сложете тенджерата с брашното на слаб огън, добавете запържения лук и морков заедно с мазнината, добавете доматите, сол, червен и черен пипер, зеленчуковият микс и 1/4 от врялата вода.

Разбърквайте вкусната манджа хубаво и когато започне леко да се сгъстява, долейте още вода с непрекъснато разбъркване, за да не стане на бучки, по този начин долейте и останалата вода, оставете да къкри на слаб огън, като от време на време разбърквате.

Когато ястието е почти готово, добавете наденицата и доварете на слаб огън около 10-15 мин.

Разбийте яйцата хубаво и преди да отстраните тенджерата от котлона, ги изсипете в ястието на тънка струя и разбъркайте с вилица, за да се пресекат равномерно.

След около 2-3 мин. свалете ястието от котлона, сложете малко масълце и го поръсете с пресен магданоз.

Опитайте тази скромна вкусотийка - бабината саламена манджичка!

Ще ви хареса и ще искате още и още. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Върнахте ме в детските години. Много обичах подобна манджичка.
17.04.2021 17:42