Начин на приготвяне
Почистете аспержите, като отчупите жилавите им краища. Ако са дебели, ще трябва да почистите и повърхностния им слой с остър нож, в случай че са от тънките, не е нужно да го правите.
Отрежете връхчетата на зелените аспержи и ги запържете на умерен огън в 50 мл от зехтина за 5 минути.
Извадете и заделете връхчетата, а в същият ароматен зехтин сложете останалата част от зеленчука, нарязан на парченца. Добавете и скилидките чесън - цели и запържете всичко за 5 минути разбърквайки.
Налейте водата и сварете за 20 минути, след което дръпнете от огъня.
Отделете белтъците от жълтъците на 4-те сварени яйца. Жълтъците сложете при аспержите заедно с останалия зехтин, сол на вкус и оцета.
Прехвърлете всичко в блендер и пуснете да се смели на високи обороти за 1 минута или докато получите съвършено гладка консистенция. По желание може да разредите с още вода и да доовкусите с още сол или оцет.
Готовото Гаспачо оставете да изстине за 30 минути, след това приберете в хладилник за още 1 час. Все пак Гаспачо е студена лятна супа и трябва да е добре охладено при консумация.
Преди поднасяне накълцайте на ситно сварените белтъци и с тях поръсвайте всяка порция Гаспачо от зелени аспержи заедно със заделените връхчета от аспержи.
Добър апетит!