Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Моят пухкав козунак за Великден

Моят пухкав козунак за Великден

Моят пухкав козунак за Великден
Снимка: Виктория Георгиева
1 / 6
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Колкото пухкав, толкова и вкусен е този домашен козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г за козунак /или за баница/
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 3 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 150 г
  • лимонова кора - настъргана
  • ванилия - 1 ампула
  • стафиди
  • локум - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти да са топли! На стайна температура за няколко часа.

Маята се активира със затопленото мляко, 1 с.л. захар и 2 с.л брашно. Трябва да удвои обема си. При мен, докато приготвя другите неща, се утрои.

Захарта разтворих в леко разбитите яйцата. Не трябва да са на пяна, тъй като това ще затрудни активирането на глутена при месенето. Към тях добавям лимоновата кора, ванилията и повече от половината от мазнината. Може да добавите стафиди и локум по желание.

Пресявам брашното в голяма дълбока купа. Правя кладанче и изсипвам шупналата мая. След нея добавям и яйчената смес. Започвам да бъркам с дървена лъжица, докато почне да се получава тесто. Прехвърлям тестото на плот и продължавам да меся.

По преценка добавям по малко брашно до получаване на сравнително нелепнеща топка тесто. След това започвам да вкарвам мазнината в тестото - мажа си ръцете и меся с разтегляне и прегъване, докато попие и пак топя ръцете до изразходване на цялата мазнина.

Меся, докато по тестото почнат да се показват мехурчета и то стане меко и еластично. Като се натисне с пръст, трябва да си връща формата. Оформяме на топка и я намазвам с малко от мазнината. Връщам в дълбоката купа, която също е намаслена.

Завивам със стреч фолио и оставям на топло да втаса за около 1 час и 30 мин във фурната на 50°C и отворена врата. След това намазнявам плота и вадя тестото.

Разделям го на 12 топки, които размесвам на фитили и сплитам като показаното в последната снимка. Слагам на хартия за печене в йенската тенджера и оставям да втаса за още около 30 на стайна температура.

Слагам да се пече за около час и малко, като при слагане фурната е студена. Слагам го и включвам на 180°C. Във фурната добавих съд с вода на дъното, за да е по-мек домашният козунак.

Ако започне бързо да се зачервява, завивам с хартия за печене или фолио. Вадя и завивам с кърпа, докато моят пухкав козунак за Великден изстине и после вадя от тавата.

За пръв път правя тази плетка и малко я стегнах, тъй като се разпука, но ще поправя следващия път моя пухкав козунак за Великден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: