Начин на приготвяне
Всички продукти да са топли! На стайна температура за няколко часа.
Маята се активира със затопленото мляко, 1 с.л. захар и 2 с.л брашно. Трябва да удвои обема си. При мен, докато приготвя другите неща, се утрои.
Захарта разтворих в леко разбитите яйцата. Не трябва да са на пяна, тъй като това ще затрудни активирането на глутена при месенето. Към тях добавям лимоновата кора, ванилията и повече от половината от мазнината. Може да добавите стафиди и локум по желание.
Пресявам брашното в голяма дълбока купа. Правя кладанче и изсипвам шупналата мая. След нея добавям и яйчената смес. Започвам да бъркам с дървена лъжица, докато почне да се получава тесто. Прехвърлям тестото на плот и продължавам да меся.
По преценка добавям по малко брашно до получаване на сравнително нелепнеща топка тесто. След това започвам да вкарвам мазнината в тестото - мажа си ръцете и меся с разтегляне и прегъване, докато попие и пак топя ръцете до изразходване на цялата мазнина.
Меся, докато по тестото почнат да се показват мехурчета и то стане меко и еластично. Като се натисне с пръст, трябва да си връща формата. Оформяме на топка и я намазвам с малко от мазнината. Връщам в дълбоката купа, която също е намаслена.
Завивам със стреч фолио и оставям на топло да втаса за около 1 час и 30 мин във фурната на 50°C и отворена врата. След това намазнявам плота и вадя тестото.
Разделям го на 12 топки, които размесвам на фитили и сплитам като показаното в последната снимка. Слагам на хартия за печене в йенската тенджера и оставям да втаса за още около 30 на стайна температура.
Слагам да се пече за около час и малко, като при слагане фурната е студена. Слагам го и включвам на 180°C. Във фурната добавих съд с вода на дъното, за да е по-мек домашният козунак.
Ако започне бързо да се зачервява, завивам с хартия за печене или фолио. Вадя и завивам с кърпа, докато моят пухкав козунак за Великден изстине и после вадя от тавата.
За пръв път правя тази плетка и малко я стегнах, тъй като се разпука, но ще поправя следващия път моя пухкав козунак за Великден.