Начин на приготвяне
Маята + 1 с.л. захар + 2 с.л. брашно се разтварят в 100 мл топло мляко и се оставя за 15 мин. да шупне. Захарта се смесва с топлото мляко и се бърка до пълното и разтваряне, добавят се разбитите яйца и ванилената захар.
Брашното се пресява и се смесва със солта, прави се кладенче и се добавя млечната смес и шупналата мая, половината от мекото масло, започва да се меси, останалото масло се добавя малко по малко при измесването.
Докато месите, си потапяйте ръцете в затопленото олио, то ще ви трябва и при оформянето на козунака. Месете около 10 мин., докато започнат да се образуват мехури по тестото, оставете го в дълбок съд да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на 3 части, от всяка част оформете овална кора с помощта на ръцете си (не се използва точилка), върху корите поръсете от двата вида стафиди (обикновените стафиди предварително накиснете в коняк или в захарен сироп, след което ги подсушете върху кухненска хартия).
Всяка кора завийте на руло и усучете на фитил, от трите фитила оформете плитка, навийте оформената плитка в тава, като в средата поставите чаша, оставете за 30 мин. да втаса, намажете с разбит жълтък, смесен с прясно мляко, и поръсете с кристалната захар, която леко сте навлажнили.
Печете козунака за 10 мин. на 200 градуса и след това още 30-35 мин. на 180 градуса. Проверете дали е готов с помощта на клечка. Смесете пудрата захар с лимоновия сок и намажете козунака с получена глазура.
Козунакът стана лек като перушинка и на конци. Това, което според мен е важно, за да се получи хубав, е всички продукти да са със стайна температура и помещението, където месите, да е топло.
Хубаво е козунакът да се оформя с ръце, а да не се точи, и едно от важните неща е втасването и печеното.