Моят Козунак

Stefan MarkovStefan Markov
Новак
75621
Моят Козунак
Снимка: Stefan Markov
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Моят Козунак е с класически вкус, който е задължителен за Великден Пухкав, вкусен и с доста локум"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 100 г
  • еритритол - 100 г
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - 350 г
  • яйца - 2
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 100 г
  • ванилия
  • локум
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В млякото с 1 лъжица захар и 1 лъжица брашно разтваряме маята и я оставяме да шупне.

Яйцата заедно със останалата захар и еритритола се разбиват добре, като се добавя и олиото.

Пресяваме брашното, слагаме ванилията и в кладенчето, добавяме течните съставки.

Омесваме меки тесто, което трябва да втаса, до удвояване на обема.

След това разтопяваме маслото (може и мас). Тестото се разтегля с ръце, добавя се масло и се прегъва като плик. Меси се до поемане на маслото на поне три пъти.

Оформяме 3 парчета, които разтегляме с ръце и добавяме пълнежа по желание.

Навиваме на пура и усукваме козунака.

Плетем плитка козунак и в подходяща форма оставаме да втаса.

Преди да печем на 180 °C, намазваме с белтък и поръсваме със захар моя козунак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: