Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Моят козунак Руска плитка

Моят козунак Руска плитка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Моят козунак Руска плитка
Снимка: marcheva14
1 / 5
10/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Ако имате претенции, че сте добър кулинар, това е рецепта, която може да го докаже"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • махлеб - 1/2 с.л по желание
  • мая - 7 г суха = 1/2 с.л френска (saf instant)
  • захар - 130 г кристал
  • яйца - 2 бр. L
  • ванилия - 1 ч.л екстракт, 1/2 ч.л. екстракт от портокал или лимон
  • масло - 100 г меко на кубчета
  • брашно - 600 г и 30 г брашно за премесване
  • сол - 1 щ.
  • лимонов сок - 1 ч.л. сок лимон
  • ром - 1 с.л.
  • За намазване на тестото и плънка
  • масло - 30 г меко
  • какао - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л. Деметра
  • стафиди - 80 г предварително напоени в ром
  • За поръсване
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 250 мл

Фурна - 160 градуса

Тавичка с хартия за печене

Работи се с миксер.

На котлона се слага млякото да заври и се прибавят лимонова и портокаловата кора и половин лъжица *махлеб. Сваля се от огъня и се охлажда, но до температура, приятна на ръката. Смесва се 1 с.л. от захарта и маята се разтварят в ароматното мляко. Добавя се и 1 с.л. брашно, за да стане кашичка. Оставя се да се активира за около 15 мин.

В купа се смесва брашното, сол, разбитите яйца, ванилията, сок лимон, екстракт от портокал и ванилия и останалата захар и маслото на кубчета, така се прави, ако се работи с ръце, но ако се ползва миксер, както при мен, първо се поставя маята, яйчената смес, ароматите, маслото на кубчета и отгоре брашното.

Замесва се меко тесто, докато започва да се отделя от стените на купата. Оставя се да втаса в намаслена купа, обръща се няколко пъти, за да е намаслено отвсякъде, и се покрива с фолио, това отнема около 1-1 и 1/2 ч.

Втасалото тесто се премесва върху леко намазнен плот. Дели се на две равни части.

Първата част се оформя с ръце на правоъгълник с дължина на формата и с дебелина около 4-5 мм. Намазва се с мекото масло направо с ръце, посипва из цялото тесто, какаото през сито, поръсва се захарта и стафидите. Започва да се навива на руло от широката част, оформя се руло и се отрязва от едната страна с остър нож парче от тестото около 8-9 см. Оставя се настрани.

С остър нож се прави разрез на тестото по цялата му дължина, но започващ на 10 см по-навътре от другия край, т.е. не се разрязва изцяло, а една част от около 10 см оставя неразрязана в основата му. Точно тази част, неразрязаната, се подпъхва между двете разрязани рула и се обръща като розичка. Оформя се, като леко се разгъва тестото като цвете, т.е. разрязаните парчета се разделят на страни.

Отделеното парче тесто се промушва между двата разрязани краища, като те се завиват, усукват се около този край, за да се стегне във формата на цвете. Сплесква се леко.

Готовото тесто се прехвърля внимателно върху хартия за печене. Оставя се да втаса отново, после с четка се намазва с прясно мляко и се пече на средната скара в затоплена фурна на 160 градуса за около 40-45 мин. Когато е готов, козунакът се изважда от фурната, отново се намазва леко с прясно мляко и напълно охладен се посипва леко с пудра захар.

Източник: My Cooking Book Blog

Забележка: Този вид козунак може да се работи и на ръка, и в миксер, ако ползвате такъв. Не съм активирала маята предварително, защото работя със стоящ миксер и всичко поставям заедно, като първо започвам от брашното и маята и бавно на ниски обороти прибавям течните съставки. След като са поети всички съставки и вече е оформено на топка тестото, го оставям в купата на миксера за около 30 минути, за да се развие глутенът, и после започвам да прибавям на тънка струйка мазнината, в случая на кубчета маслото.

Но по принцип, когато работя козунак, винаги след като е оформено тестото на топка, го оставям да почине за около 30 минути и тогава прибавям мазнината. Френската суха мая е достатъчно силна и този грамаж е добре - 7 г.

В този блог, който съм посочила, като източник има и видео материал от две италианки, който е добре да се изгледа за по-голяма яснота на оформянето на тестото. Рецептата е повече от лесна, повече е изписването ѝ.

Не съм ползвала хартия за печене, а намаслих добре формата със спрей-масло.

*Махлеб - арабски, уханен, силен аромат. Продава се в арабските магазини за подправки.

Рецептата е италианска, въпреки че се нарича Козунак Руска плитка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: