Начин на приготвяне
Лападът се почиства и бланшира във вряща вода, докато смени леко цвета си и отцеждаме добре.
Пресен лук се нарязва на по-едро, гъбите се отцеждат, ориз се измива през няколко води.
Пилешки бутчета и воденички се сваряват в подсолена вода с 2 листа дафинов лист и зърна черен пипер.
Сварени до готовност се отцеждат, обезкостяват се бутчетата и нарязваме всичко на ситно.
Прецежда се 1 купа от бульона и се запазва. В голяма тенджера се загрява олио, задушаваме нарязания пресен лук.
Когато омекне, добавяме гъби, ориз и готвим за минута, докато оризът промени цвета си.
Поръсваме с червен пипер, налива се прецеденият бульон и гореща вода.
Овкусяваме с нарязан джоджен, магданоз и сол 1 ч.л.
В голяма тава се прехвърля оризът, добавя се пилешкото месо, воденички и нарязан бланширан лапад.
Долива се още гореща вода да е над продуктите, защото извира, докато се свари оризът.
Печем апетитната запеканка в загрята фурна 180°C до готовност - при мен за 45-50 минути.
Сервираме пилешка запеканка с лапад и гъби с клонка пресен джоджен - може като гарнитура или като самостоятелно ястие.
Добър апетит!