Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Пилешка запеканка с лапад и гъби

Пилешка запеканка с лапад и гъби

Пилешка запеканка с лапад и гъби
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
24/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
12
"Тази толкова апетитна пилешка запеканка е чудесна идея за вашето дневно меню"

Необходими Продукти

  • лапад - 30 листа
  • олио - 1 к.ч.
  • зелен лук - 1 връзка
  • джоджен - 5 стръка пресен
  • гъби - 1 буркан консерва
  • пилешки бутчета - 2 бр.
  • пилешки воденички - 1 тарелка
  • ориз - 1 купа
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз - 3 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лападът се почиства и бланшира във вряща вода, докато смени леко цвета си и отцеждаме добре.

Пресен лук се нарязва на по-едро, гъбите се отцеждат, ориз се измива през няколко води.

Пилешки бутчета и воденички се сваряват в подсолена вода с 2 листа дафинов лист и зърна черен пипер.

Сварени до готовност се отцеждат, обезкостяват се бутчетата и нарязваме всичко на ситно.

Прецежда се 1 купа от бульона и се запазва. В голяма тенджера се загрява олио, задушаваме нарязания пресен лук.

Когато омекне, добавяме гъби, ориз и готвим за минута, докато оризът промени цвета си.

Поръсваме с червен пипер, налива се прецеденият бульон и гореща вода.

Овкусяваме с нарязан джоджен, магданоз и сол 1 ч.л.

В голяма тава се прехвърля оризът, добавя се пилешкото месо, воденички и нарязан бланширан лапад.

Долива се още гореща вода да е над продуктите, защото извира, докато се свари оризът.

Печем апетитната запеканка в загрята фурна 180°C до готовност - при мен за 45-50 минути.

Сервираме пилешка запеканка с лапад и гъби с клонка пресен джоджен - може като гарнитура или като самостоятелно ястие.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: