Начин на приготвяне
Картофите се сваряват и обелени се намачкват на едро с вилица.
Пилешкото филе се нарязва на кубчета, празът се нарязва на полумесеци.
Запържва се месото в половината олио, докато побелее, и се изважда в тавата, в която ще се пече. Поръсваме със сол и черен пипер.
Запържва се с останалото олио, нарязания праз, отцедените гъби, докато водата се изпари.
Поръсват се с брашното и бъркаме за кратко, докато се запържи леко. Добавя се готварска сметана и прясно мляко на стайна температура, отново се разбърква и сваляме от огъня. Овкусява се с подправките на вкус.
Залива се месото в тавата. Отгоре се разпределят намачкани картофи и поръсваме с настърган кашкавал.
Печем в умерена фурна 180-190 градуса около 30-35 минути. Изважда се и сервираме запеканката веднага, поръсена с нарязан ситно магданоз.
Много е вкусна както топла, така и студена.
Пилешката запеканка с гъби и сметана е готова.