Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Празнична торта с цвете от оризови кори

Празнична торта с цвете от оризови кори

Празнична торта с цвете от оризови кори
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 г
  • захар - 250 г
  • какао тъмно - 50 г
  • олио - 80 г
  • ванилия - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 пакет
  • прясно кафе - 150 мл
  • брашно - 2 ч ч
  • крем
  • маскарпоне - 500 г
  • заквасена сметана - 400 г
  • пудра захар - 6 с.л.
  • пресни ягоди - 100 г
  • компот от ягоди - сироп
  • глазура - 100 течна сметана
  • черен шоколад - 100 г 80 % какао
  • декорация
  • целувки
  • бял шоколад - настърган
  • оризови кори
  • гелова боя - за оцветяване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата със захарта, докато побелеят. Добавя се олио, прясно мляко, ванилия, сварено кафе и накрая се пресява брашното с бакпулвера и какаото.

Получената кексова смес се изсипва в квадратна тава с ринг (24 см) върху хартия за печене.

Печем блатовете за торта в загрята фурна 180°C около 45 минути или до суха клечка.

Блатът се охлажда и нарязва на три части.

Приготвя се крем за торта, като в дълбока купа се разбива маскарпоне с пудра захар, добавя се заквасена сметана и разбърквате с шпатула.

В същата форма сложете един блат, леко се сиропира с компот от ягоди, намазва се 1/3 част от крема, отгоре поръсете с малки парченца нарязани ягоди.

Следва втори блат, сироп, крем, ягоди и трети блат.

Оставете специалната сметанова торта да стегне за 1 нощ.

Изважда се на другия ден, рингът се сваля и тортата за Цветница се измазва.

В подходящ съд смесете течна сметана и парченца черен шоколад. Сложете в Вм за 2 минути, загрейте, извадете и разбъркайте на еднородна смес.

Изчаква се малко да се охлади, сипва се във фунийка от хартия за печене и минавате по краищата на тортата, така че да се разтече надолу, после цялата се покрива с глазура.

Когато стегне, се декорира с цветя, приготвени от оризова хартия, потопени в топла оцветена гелова боя и слепени с разтопен шоколад.

Поръсвате с настърган бял шоколад.

Тази празнична торта с цвете от оризови кори е чудесна за празничната трапеза.

Да ви е вкусно !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: