Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка със спанак, лапад и тиквичка

Запеканка със спанак, лапад и тиквичка

Запеканка със спанак, лапад и тиквичка
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"А вие обичате ли да включвате зелении във вашите запеканки?"

Необходими Продукти

  • спанак - 1 връзка
  • левруда - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • лапад - 1 връзка
  • сирене - 200 грама
  • тиквички - 1 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • кашкавал - 100 грама
  • яйца - 5 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • кимион - на вкус
  • пуешка шунка - 100 грама
  • пилешки пържоли - 1 бр. от бут
  • олио - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанакът, левурдата и лападът се почистват от дръжките, измиват се и се режат на не много едро, попарват се и се оставят да се отцеждат. Тиквичката се измива и се реже на малки кубчета.

Шунката се реже на ситно. Пилешкото месо също се реже на малки кубчета.

Олиото се сгорещява в дълбок тиган и се добавят тиквичката, шунката и пилешкото месо. Магданоза се реже на ситно и също се добавя. Всичко се задушава няколко минути.

След това се добавят отцедените спанак, лапад и левруда, овкусява се, разбърква се хубаво и се оставя да се готви няколко минути под капак. След това се добавя сиренето и се готви, докато се изпари водата, която са пуснали зеленчуците.

През това време в голяма купа се чукват яйцата и се разбиват с щипка сол. Добавя се киселото мляко, брашното и настъргания кашкавал. Разбърква се добре.

Правоъгълна форма за хляб се намазнява и в нея се изсипва сместа. Разпределя се хубаво навсякъде.

След това се изсипва заливката, заравнява се и запеканката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен златист загар. Да ви е сладко!

Запеканката със спанак, лапад и тиквичка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: