Начин на приготвяне
Спанакът, левурдата и лападът се почистват от дръжките, измиват се и се режат на не много едро, попарват се и се оставят да се отцеждат. Тиквичката се измива и се реже на малки кубчета.
Шунката се реже на ситно. Пилешкото месо също се реже на малки кубчета.
Олиото се сгорещява в дълбок тиган и се добавят тиквичката, шунката и пилешкото месо. Магданоза се реже на ситно и също се добавя. Всичко се задушава няколко минути.
След това се добавят отцедените спанак, лапад и левруда, овкусява се, разбърква се хубаво и се оставя да се готви няколко минути под капак. След това се добавя сиренето и се готви, докато се изпари водата, която са пуснали зеленчуците.
През това време в голяма купа се чукват яйцата и се разбиват с щипка сол. Добавя се киселото мляко, брашното и настъргания кашкавал. Разбърква се добре.
Правоъгълна форма за хляб се намазнява и в нея се изсипва сместа. Разпределя се хубаво навсякъде.
След това се изсипва заливката, заравнява се и запеканката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен златист загар. Да ви е сладко!
Запеканката със спанак, лапад и тиквичка е готова.