Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак по руски

Козунак по руски

Козунак по руски
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Любимите ни козунаци са точно такива - с много, много какаов крем"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 370 г
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 110 мл
  • захар - 100 г
  • сол - 1/2 к.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 50 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • За какаовия пълнеж
  • какао - 4 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • прясно мляко - 20 мл
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • захар - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в купа със затоплено половината от прясното мляко и малко захар. Оставя се на топло за около 10 минути за да шупне.

Брашното се пресява заедно със солта. По средата му се прави кладенче в което се слагат останалата захар, останалото мляко, ваниловата захар, предварително разбитите яйца и шупналата мая.

Замесва се меко и гладко тесто, като на порции се добавя и разтопеното масло. Тестото се оформя на топка, покрива се памучна кърпа и се оставя на топло докато удвои обема си.

През това време се приготвя какаовият крем. За целта в купа се смесват омекналото масло, какаото, захарта, прясното мляко и ваниловата захар. Всичко се разбърква до еднородна каша.

Втасалото тесто се разточва на правоъгълник. Намазва се с приготвеният какаов крем и навива на руло.

Рулото се разрязва по дължина и всяка част се навива една върху друга, спираловидно като охлюв, но с разрязаната част навън. Техниката на навиване е като при круфините.

Прехвърля се в малка, но висока форма, предварително покрита с хартия за печене. Аз изпозвах малка, висока тенджерка.

Руският козунак се оставя да втаса повторно. Намазва се с разбит жълтък и се слага да се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути.

След това температурата се намалява на 170 градуса, а печенето на козунака продължава още около 50 минути или до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: