Начин на приготвяне
Всички продукти (освен затоплените) трябва да са на стайна температура!
За закваската смесете затопленото прясно мляко с 1 с.л. от захарта, натрошената мая и 100 г от брашното, разбъркайте и оставете на топло да шупне и удвои обема си. След като това стане, разбъркайте отново и оставете да втаса втори път и отново разбърквате и оставяте за трети път да втаса.
Пресейте брашното и прибавете солта, разбъркайте. Смесете разбитите яйца, жълтъци и захарта, добавете меда, затопленото кисело мляко, настърганата кора на портокала, ванилията и алкохола, без олиото и маслото.
Сипете яйчената смес при брашното, добавете закваската и омесете добре твърдо тесто.
Поставете тестото в намаслена тенджера с капак или найлонова торбичка, завийте и оставете да втаса за 90 минути.
Към втасалото тесто започнете да добавяте мекото масло и олиото и месете, като ги редувате, докато се усвои цялото количество мазнина. Това става за около половин час непрекъснато месене. Отново поставете, вече мекото тесто в тенджерата (плика), завийте и оставете за други 90 минути да се удвои обемът му.
Късате от тестото и оформяте фитили и сплитате козунаци според големината на съдовете, а тя трябва да е 2/3 от съда. Прибавяте част от плънките във фитилите, като всеки оформен козунак е с различна плънка.
Завийте оформените козунаци с хартия за печене, за да не съхнат, и оставете за 50 минути така.
След това ги намазвате с разбитите жълтък с прясно мляко и поръсвате с кристална захар.
Печете в предварително нагрята на 160 минути фурна за първите 10-15 минути, а после намалявате на 150 градуса, до готовност.
Козунаците с различни плънки са много сполучливи.