Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци с различни плънки

Козунаци с различни плънки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Козунаци с различни плънки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
135 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • закваска
  • прясно мляко - 200 мл затоплено
  • прясна мая - 1 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 100 г
  • тесто за козунаците
  • яйца - 4 бр. големи
  • жълтъци - 4 бр.
  • захар - 240 г
  • кисело мляко - 120 г затоплено
  • портокал - 1 бр. кората
  • ванилия - 1 ампула есенция
  • уиски - 1 с.л. или друг твърд алкохол
  • мед - 4 с.л.
  • брашно - 1150 г, пресято
  • сол - 1 щипка
  • олио - 150 мл
  • масло - 150 г меко
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • захар - за поръсване
  • пълнежи
  • халва
  • ябълков пестил
  • течен шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти (освен затоплените) трябва да са на стайна температура!

За закваската смесете затопленото прясно мляко с 1 с.л. от захарта, натрошената мая и 100 г от брашното, разбъркайте и оставете на топло да шупне и удвои обема си. След като това стане, разбъркайте отново и оставете да втаса втори път и отново разбърквате и оставяте за трети път да втаса.

Пресейте брашното и прибавете солта, разбъркайте. Смесете разбитите яйца, жълтъци и захарта, добавете меда, затопленото кисело мляко, настърганата кора на портокала, ванилията и алкохола, без олиото и маслото.

Сипете яйчената смес при брашното, добавете закваската и омесете добре твърдо тесто.

Поставете тестото в намаслена тенджера с капак или найлонова торбичка, завийте и оставете да втаса за 90 минути.

Към втасалото тесто започнете да добавяте мекото масло и олиото и месете, като ги редувате, докато се усвои цялото количество мазнина. Това става за около половин час непрекъснато месене. Отново поставете, вече мекото тесто в тенджерата (плика), завийте и оставете за други 90 минути да се удвои обемът му.

Късате от тестото и оформяте фитили и сплитате козунаци според големината на съдовете, а тя трябва да е 2/3 от съда. Прибавяте част от плънките във фитилите, като всеки оформен козунак е с различна плънка.

Завийте оформените козунаци с хартия за печене, за да не съхнат, и оставете за 50 минути така.

След това ги намазвате с разбитите жълтък с прясно мляко и поръсвате с кристална захар.

Печете в предварително нагрята на 160 минути фурна за първите 10-15 минути, а после намалявате на 150 градуса, до готовност.

Козунаците с различни плънки са много сполучливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
53
40
30
20
13
Дай твоята оценка: