Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци с ябълкова плънка

Козунаци с ябълкова плънка

Козунаци с ябълкова плънка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
2 бр.

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г
  • захар - 150 г
  • олио - 5 с.л.
  • маргарин - 1 с.л.
  • брашно - 600 г
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 100 мл за маята
  • есенция - ром
  • портокалова кора
  • Плънка
  • ябълки - 1 бр.
  • захар - 2 с л
  • канела - 1 ч л
  • стафиди - 1 с л
  • портокалова кора
  • за поръсване
  • кафява захар - 2 с.л.
  • жълтъци - 1 за намазване
  • маргарин - 2 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладката вода с една лъжица захар и се оставя да бухне, сипва се в средата на пресятото брашно. В купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се олиото, маргаринът, киселото мляко, есенция ром и кора от портокал. Замесва се тесто. Втасва 40 минути.

Разделя се на две части. От едната е продълговатият козунак, от втората част тесто е кръглият. Първата част се разделя на три топчета. Оформят се дълги правоъгълници. В средата се поставя плънка.

Приготвя се от настръгана ябълка, смесена с захар, канела, стафиди, кора от портокал. Краищата се защипват отгоре и се оформя фитил. Сплитат се на плитка и се нареждат в продълговата форма. намазана с маргарин.

Второто топче по същия начин се оформя, но фитилът се навива на охлюв в кръгла тава. Оставяме да втаса още 40 минути във фурната, включена на 50 градуса.

После се намазва с разбит жълтък и поръсваме кафява захар и забодени лешници на кръглия козунак. Фурната се загрява на 170 градуса, печем до хрупкава златиста коричка без вентилатор

Козунакът е сочен, пухкав и на конци.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: