Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладката вода с една лъжица захар и се оставя да бухне, сипва се в средата на пресятото брашно. В купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се олиото, маргаринът, киселото мляко, есенция ром и кора от портокал. Замесва се тесто. Втасва 40 минути.
Разделя се на две части. От едната е продълговатият козунак, от втората част тесто е кръглият. Първата част се разделя на три топчета. Оформят се дълги правоъгълници. В средата се поставя плънка.
Приготвя се от настръгана ябълка, смесена с захар, канела, стафиди, кора от портокал. Краищата се защипват отгоре и се оформя фитил. Сплитат се на плитка и се нареждат в продълговата форма. намазана с маргарин.
Второто топче по същия начин се оформя, но фитилът се навива на охлюв в кръгла тава. Оставяме да втаса още 40 минути във фурната, включена на 50 градуса.
После се намазва с разбит жълтък и поръсваме кафява захар и забодени лешници на кръглия козунак. Фурната се загрява на 170 градуса, печем до хрупкава златиста коричка без вентилатор
Козунакът е сочен, пухкав и на конци.
Да ви е сладко!