Пухкав козунак с богата плънка

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Помощник Готвач
207
2k
543
630
2
04/05/2021
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо72
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата71
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 160 г + за поръсване
  • прясно мляко - 130 мл
  • мая - 1 пакетче суха /или 1/2 кубче жива/
  • сол - 1 к.л.
  • ванилия
  • брашно - 640 г
  • краве масло - 60 г разтопено + още 20 г за намазване
  • олио - 60 мл
  • За плънката
  • шоколадови капки
  • сладко от вишни - цели плодове
  • стафиди
  • локум
  • орехи - бадеми, лешници или др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Безспорно за добрия козунак много важни са качествените продукти, но също така брашното трябва да е предварително пресято, млякото затоплено, но не горещо, а яйцата да са на стайна температура.

Може да се използва жива мая, но тъй като често не сме сигурни как е била съхранявана преди да я купим (и съответно не сме сигурни в нейните качества), аз лично предпочитам сухата мая, защото с нея винаги се получават добри резултати.

Тестото може да се замеси с помощта на миксер или в хлебопекарна.

Ако използваме прясна мая, натрошаваме я и добавяме към нея лъжичка от захарта и малко от млякото. Разбъркваме, за да стане на кашичка и оставяме да шупне. Ако използваме суха, добавяме я директно в брашното.

Отделяме един жълтък за намазване. Яйцата и захарта разбиваме с миксер предварително. Добавяме ванилията, млякото и кашичката с маята.

Пресяваме брашното и добавяме към него солта (и сухата мая, ако използваме такава). Замесваме меко тесто, което оставяме за около 10-15 минути да си почине.

След това започва трудното и продължително месене на козунака, като добавяме по малко от мазнината (смесени разтопеното масло и олио). докато напълно се усвои от тестото.

Покриваме с кърпа. Оставяме да втаса добре, докато удвои обема си. Можем да оставим за по-дълго и по-добро втасване или да премесим с още малко мазнина и отново втасване.

Можем да ускорим процеса като поставим в нагорещена до 30-35 градуса фурна. След това разделяме тестото на две и всяка част на още 3 части.

От тази този излизат 2 средно големи козунака, които оформяме с по три фитила в плетеница и печем в правоъгълни форми за кекс. Ако изберете друга форма или размер, може да оформите по друг начин.

Без да добавяме брашно оформяме козуначени фитили, които също намазваме с масло, добавяме желаната плънка, затваряме и усукваме.

Правим козуначена плитка и така оформения козунак поставяме в намаслена или застлана с хартия формичка. Оставяме да втаса отново.

Намазваме с жълтък или смес от жълтък и прясно мляко, поръсваме с малко захар и слагаме ядки по желание.

Печем пухкавия козунак с богата плънка 15 мин на 150 градуса, увеличаваме фурната на 180 градуса и печем за още 25-30 мин.

Получава се мек и пухкав козунак на конци!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар