Начин на приготвяне
Безспорно за добрия козунак много важни са качествените продукти, но също така брашното трябва да е предварително пресято, млякото затоплено, но не горещо, а яйцата да са на стайна температура.
Може да се използва жива мая, но тъй като често не сме сигурни как е била съхранявана преди да я купим (и съответно не сме сигурни в нейните качества), аз лично предпочитам сухата мая, защото с нея винаги се получават добри резултати.
Тестото може да се замеси с помощта на миксер или в хлебопекарна.
Ако използваме прясна мая, натрошаваме я и добавяме към нея лъжичка от захарта и малко от млякото. Разбъркваме, за да стане на кашичка и оставяме да шупне. Ако използваме суха, добавяме я директно в брашното.
Отделяме един жълтък за намазване. Яйцата и захарта разбиваме с миксер предварително. Добавяме ванилията, млякото и кашичката с маята.
Пресяваме брашното и добавяме към него солта (и сухата мая, ако използваме такава). Замесваме меко тесто, което оставяме за около 10-15 минути да си почине.
След това започва трудното и продължително месене на козунака, като добавяме по малко от мазнината (смесени разтопеното масло и олио). докато напълно се усвои от тестото.
Покриваме с кърпа. Оставяме да втаса добре, докато удвои обема си. Можем да оставим за по-дълго и по-добро втасване или да премесим с още малко мазнина и отново втасване.
Можем да ускорим процеса като поставим в нагорещена до 30-35 градуса фурна. След това разделяме тестото на две и всяка част на още 3 части.
От тази този излизат 2 средно големи козунака, които оформяме с по три фитила в плетеница и печем в правоъгълни форми за кекс. Ако изберете друга форма или размер, може да оформите по друг начин.
Без да добавяме брашно оформяме козуначени фитили, които също намазваме с масло, добавяме желаната плънка, затваряме и усукваме.
Правим козуначена плитка и така оформения козунак поставяме в намаслена или застлана с хартия формичка. Оставяме да втаса отново.
Намазваме с жълтък или смес от жълтък и прясно мляко, поръсваме с малко захар и слагаме ядки по желание.
Печем пухкавия козунак с богата плънка 15 мин на 150 градуса, увеличаваме фурната на 180 градуса и печем за още 25-30 мин.
Получава се мек и пухкав козунак на конци!