Козунак с червени боровинки и шоколад

04/05/2021
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо75
  • Преглеждания за месеца74
  • Преглеждания за седмицата74
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло прясно мляко натрошете маята, добавете лъжица захар и 2 лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете за 10-15 минути да шупне.

Сипете брашното в дълбока купа и оформете кладенче в средата. С миксер разбийте яйцата със захарта, сипете ги в брашното.

Добавете активираната мая, разтопеното масло, олио, кора от лимон и ванилията. Разбърква се до тесто, изсипва се на поръсен с брашно плот и се меси, като с лява ръка се придържа, а с дясна се разтегля нагоре, да се получи меко тесто.

Намазва се с олио и оставяме да втаса на топло за час и 30 минути. Разделя се на две части, като то всяка се оформя по три фитила. Сплескват се на лента, поставяте в двете ленти сушени боровинки, а в третата лента парчета шоколад.

Прищипват се двата края да се оформи козуначено руло и се усуква.

Сплитат се усуканите рула на козуначена плитка и поставяте във форма за кекс. Оставете за още 30 минути докато удвои обема си, после намажете с разбит белтък и поръсете кристална захар.

Печете пухкавия козунак в загрята фурна 170 градуса с купичка вода на дъното на фурната, да е подходяща за целта.

Печете до суха клечка около 45-50 минути, като към края се покрива с фолио да не изгори. Извадете да се охлади, покрийте козунака с червени боровинки и шоколад с кърпа да остане мек.

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар