Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначено тесто за заети домакини

Козуначено тесто за заети домакини

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Козуначено тесто за заети домакини
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. размер М + 1 бр. за намазване
  • захар - 1 ч.ч. + 1/2 ч.ч. за поръсване
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 пакетчета
  • лимони - 1 бр. кората настъргана, по желание
  • портокали - 1 бр. кората настъргана, по желание
  • свинска мас - 1 ч.ч.
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • оцет - 3 - 4 капки
  • ракия - 25 мл домашна или ром
  • брашно - около 1 и 1/2 кг бяло Екстра
  • пълнеж
  • локум
  • плодове - сушени, по избор
  • шоколад
  • мармалад
  • плодово сладко - по избор
  • за поръсване
  • захар
  • кокосов чипс
  • ядки - цели (бадеми, лешници, орехи)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви лесна рецепта за козуначено тесто, което втасва, докато вие си почивате или сте заети с други домакински задачи.

Най-напред извадете от хладилника всички продукти на стайна температура поне 20 мин. преди да започнете да месите тестото.

В дълбока купа сложете яйцата, солта и захарта. Разбийте с миксер.

Стопете свинската мас в микровълновата, колкото да се втечни леко. Прибавете я заедно с ванилията и настъргана лимонова или портокалова кора в купата при яйчената смес и продължете да разбивате.

Стоплете лекичко прясното мляко в чаша и добавете в него сухата мая. Разбъркайте хубаво, за да се разтвори. Прибавете също в сместа. Разбъркайте.

В киселото мляко сложете содата и няколко капки оцет и добавете и него. Прибавете ракията (или ром). Разбийте за последен път с миксера за кратко.

Ако сте решили да слагате сушени плодове (стафиди, боровинки, сини сливи, череши, кайсии, смокини, фурми) - сега е моментът. По-едрите плодчета нарежете на малки парченца.

Дойде ред на брашното. Замесете меко еластично тесто. В зависимост от големината на чаената чаша, която сте ползвали за мярка вашето тесто може да поеме от 1 до 1 и 1/2 кг.

Сложете тестото в намазнен голям найлонов плик, завържете го добре и поставете в хладилника за една нощ.

На сутринта го извадете и оставете на стайна температура за час-два. Оформете вашите козуначени шедьоври и им поставете плънки по желание.

Можете да приготвите обикновени козунаци, козуначени рула, плитки, мъфини, кифлички - изборът е изцяло ваш.

На мен ми харесва да използвам силиконови форми, защото така ми е лесно, но ако не разполагате с такива, задължително ползвайте хартия за печене, за да не залепнат изделията ви при печенето.

Оставете приготвените вече козуначета да втасват на стайна температура и да удвоят обема си. При мен това става за около 4 часа.

Разбийте яйцето с малко прясно мляко и с четка намажете вече втасалите козунаци. Поръсете с навлажнена кристална захар, кокосов чипс, набодете цели ядки.

Печете на 165 градуса за около 40-45 мин. Оставете леко да стегнат след като ги извадите от фурната. След това внимателно ги махнете от формите и оставете да изстиват върху решетка.

Насладете се на получените изделия от козуначеното тесто за заети домакини!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: