Начин на приготвяне
Подготвяме суровините. Активираме маята, като я прибавяме към затопленото прясно мляко, заедно с 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното.
Солта се разтваря във водата. Яйцата се смесват със захарта и се разбиват заедно с кравето и слънчогледовото масло.
Получената смес се загрява на водна баня до 40-45 градуса при непрекъснато разбъркване до пълно хомогенизиране. Преди замесване на тестото се прибавя есенция към тая смес.
Замесва се тестото от подготвените суровини и пресятото брашно. Оставя се да втаса докато удвои обема си (между 60-120 мин).
След оформяне на козунаци, кифлички и други от тестото, то се нуждае от окончателна ферментация - 60-80 минути.
Обикновеното козуначено тесто е готово.