Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Обикновено козуначено тесто

Обикновено козуначено тесто

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Обикновено козуначено тесто1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
200 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
220 мин.
Порции
5
"С наша помощ всеки може да стане изкусен майстор на козунаците"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг тип 500
  • мая - 1 кубче
  • сол - 2 с.л.
  • захар - 250 г
  • прясно мляко - 160 мл
  • масло - 70 г
  • масло - 70 мл слънчогледово
  • яйца - 4 бр.
  • лимонова есенция
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвяме суровините. Активираме маята, като я прибавяме към затопленото прясно мляко, заедно с 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното.

Солта се разтваря във водата. Яйцата се смесват със захарта и се разбиват заедно с кравето и слънчогледовото масло.

Получената смес се загрява на водна баня до 40-45 градуса при непрекъснато разбъркване до пълно хомогенизиране. Преди замесване на тестото се прибавя есенция към тая смес.

Замесва се тестото от подготвените суровини и пресятото брашно. Оставя се да втаса докато удвои обема си (между 60-120 мин).

След оформяне на козунаци, кифлички и други от тестото, то се нуждае от окончателна ферментация - 60-80 минути.

Обикновеното козуначено тесто е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: