Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване, прибавя се лимонова кора, есенция, ром, половината от мазнината, но разтопена, и се слага в съда на пекарната.
В топлото мляко се слага маята, добавя се сол, 1 с.л. захар и толкова от брашното, като шупне се слага при яйчената смес.
Прибавя се малко по малко брашно, включва се на програма тесто, ако има нужда, се добавя още - до получаване на меко нелепнещо козуначено тесто, не трябва да се залепва по бъркалките.
Като се оформи на топка за около 5-10 минути се изважда и поставя на масата, и се намазва с останалата мазнина, която не е разтопена, а на стайна температура, загъва се, разстила се и така до изчерпване на мазнината.
Ако още лепне, се прибавя малко брашно. Слага се тестото в хлебопекарната, която е изключена, за да втаса, до удвояване на обема за около 3-4 часа.
След което се оформя по желание.
Козуначеното тесто в хлебопекарна е много сполучливо.