Начин на приготвяне
Загрявам млякото и водата и разделям сместа на 2 части. В първата разтварям маята със захарта и малко брашно, като постоянно разбъркваме.
Във втората част добавяме солта, 3 яйца, и 1 белтък (жълтъка оставям за намазване на питата), киселото мляко, олиото и оцета.
Щом маята втаса, разбърквам двете смеси, добавям брашното и замесвам меко тесто. Оставям го да втаса на топло 30 минути.
От готовото тесто отделям една топка тесто, която поставям в средата на намаслената тава, в която ще пека питката. Останалото тесто го разделям на три. Разточвам три кръгли кори, като всяка се намазва с разтопеното масло и поставям една върху друга.
Разрязвам на триъгълници (поне 8) и всеки навивам като кифличка - от основата към върха. Подреждам около топката в средата на тавата. Оставям да втаса отново.
Мажа с жълтъка и пека в загрята на 170 градуса фурна. Готовата питка намазвам с мед и поръсвам със захар.