Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Гергьовденски чеснови питки с масло и подправки

Гергьовденски чеснови питки с масло и подправки

НикиНики
Гуру
8026k3k5
Гергьовденски чеснови питки с масло и подправки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 7 г суха /или 20 г жива/
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 500 мл
  • зехтин - 1 к.ч.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • зехтин - 1 с.л.
  • За намазване
  • краве масло - 1 к.ч.
  • магданоз - 15 стръка
  • чесън - 1 глава стар
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на Гергьовденските чеснови питки с масло и подправки пресяваме брашното , маята слагаме в купичка да се активира с малко вода, 1 с.л. сол и захарта.

В купа си слагаме брашното, солта, зехтина, рзтворената мая и започваме да наливаме вода. Омесваме меко тесто, намазняваме го, покриваме с кърпа и оставяме да втаса.

Втасалото тесто разделяме на равни топки. В тавата ди слагаме хартия за печене и подреждаме питките, оставяме по-малко разстояние между тях.

Оставяме ги да втасат. В купичка си разбиваме жълтъка и зехтина и ги намазваме. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.

През това време си приготвяме чесновото масло. В купа си слагаме разтопеното масло, нарязания на ситно магданоз и пресования чесън.

Овкусваме със сол, още топли мажем питките и оставяме да си поемат сосчето.

Страхотни чеснови питки се получават! Поднасяме към обяда или вечерята си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: