Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Чеснови питки

Чеснови питки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Чеснови питки
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Хич и да не ви пука, че ще миришете на чесън - хапнете си с наслада чеснови питки и не му мислете"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • белтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 260 мл топло
  • захар - 1 с.л
  • сол - 0. 5 ч.л.
  • брашно - 450 г
  • мая - 10 г прясна
  • масло - 30 г разтопено
  • чеснова смес
  • масло - 50 г меко
  • чесън - 8 скилидки счукани
  • магданоз - 2 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в половината топло прясно мляко. Завийте със стреч фолио и оставете на топло място да шупне (втаса).

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и прибавете в него разбития белтък с останалото мляко и втасалата мая, замесете тесто, в което на етапи добавяте от разтопеното масло, месите до гладко и еластично тесто върху поръсен с брашно плот. В купа намазана с масло, поставете тестото, завийте със стреч фолио и поставете на топло място да удвои обема си.

Разделете тестото на 12 еднакви части, оформете ги на топки и покрийте със стреч фолио за около 15 минути. Леко разплескайте всяка топка, прегъвате на две и добре защипете краищата им.

Подредете в постлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга, като оформите елипса а защипаните им краища остават отдолу на елипсата. Покрийте тавата с чиста кърпа и оставете да втасат за 30 минути. През това време си направете плънката като смесите всички продукти за нея до еднородна смес.

Намажете питките отгоре с разбитите прясно мляко и жълтък. С помощта на остър нож направете лек разрез по дължината им и в него поставете от чесновата смес. Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 15 минути до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: