Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в половината топло прясно мляко. Завийте със стреч фолио и оставете на топло място да шупне (втаса).
В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и прибавете в него разбития белтък с останалото мляко и втасалата мая, замесете тесто, в което на етапи добавяте от разтопеното масло, месите до гладко и еластично тесто върху поръсен с брашно плот. В купа намазана с масло, поставете тестото, завийте със стреч фолио и поставете на топло място да удвои обема си.
Разделете тестото на 12 еднакви части, оформете ги на топки и покрийте със стреч фолио за около 15 минути. Леко разплескайте всяка топка, прегъвате на две и добре защипете краищата им.
Подредете в постлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга, като оформите елипса а защипаните им краища остават отдолу на елипсата. Покрийте тавата с чиста кърпа и оставете да втасат за 30 минути. През това време си направете плънката като смесите всички продукти за нея до еднородна смес.
Намажете питките отгоре с разбитите прясно мляко и жълтък. С помощта на остър нож направете лек разрез по дължината им и в него поставете от чесновата смес. Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 15 минути до златисто.