Начин на приготвяне
Маята се натрошава на ситно в малка купа. Залива се с течната сметана.
Разбърква се много добре и се оставя маята да се разтвори. Захар не се прибавя, защото в течната сладкарска сметана има. Брашното се пресява в купата, в която ще се меси.
Прибавя се солта и се разбърква много добре. Яйцата се разбъркват на пяна и се разбъркват с прясното мляко, 50 мл зехтин и лимоновия сок.
Прави се кладенче в брашното, в което се изсипва разтворената мая и прясното мляко.
Замесва се тесто, като по време на месенето не се прибавя брашно, меси се с намазани със зехтин ръце.
Тестото се оставя да втаса, докато удвои обема. Тестото се разделя на 18 части, от които се оформят лимецовите питки. Нареждат се в тава върху хартия за печене.
Всяко топче се оформя с форма за земели.
Лимецовите питки с течна сметана се пекат предварително загрята фурна за 20 мин. на 170 градуса.