Начин на приготвяне
За приготвянето на блата:
Аз първо разбивам яйцата със захарта в купа за няколко минути с миксер. Отгоре се пресявам брашното, нишестето, какаото и бакпулверът.
Разбърквам с шпатула. След това прехвърлям сместа в тавичка с ринг /24 см/ и я покривам с пергаментова хартия. Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка.
Докато се пече блатът, аз приготвям крема за тортата: слагам първо шоколада да се разтопи на водна баня. Оставям леко да се охлади за около 5-10 мин. И купа разбивам сметаната. Предварително 20 мин я държа в фризера, докато се сгъсти. Вземам от сметаната 2 с.л. и я добавям към леко изстиналият шоколад. Разбърквам добре.
След това изсипвам шоколадово сметановата смес към сметаната (като оставям около 2 с.л. за декорация) и разбивам сместа с миксер до еднородна смес.
Когато блатътът ни е готов и е поизстинал, се обръща в подходяща чиния.
Махам хартията и слагам отново ринга. Заливам със сиропа (топлото кафе, захарта и прясното мляко се разбъркват в купа, докато се разтопи захарта).
Подравнявам и след това (отделеният разтопен шоколад се слага в пош и върху вкусната шоколадова торта се правят фигурки) /по желание.
И накрая аз прибирам в хладилник поне за 3-4 часа.
Когато се махне рингът, може да се украси шоколадова торта с кафе и сметана.