Начин на приготвяне
Слагам маята в топлото прясно мляко с щипка захар и мъничко от брашното, за да се активира. В купата с брашно прибавям захарта, солта и сметаната с разбито в нея яйце.
Слагам активираната мая и бъркам с лъжица добре, получава се гъсто лепкаво тесто, ако се налага вие трябва да прецените да добавите още малко брашно, зависи от големината на яйцето и вида брашно.
Покривам с прозрачно фолио и оставям за час да втаса.
След това прехвърлям втасалото тесто върху набрашнен плот и леко премесвам, оформям на топка и оставям за още малко да си почине - около 10 мин.
След това разточвам на тънка кора и половината от нея нарязвам на ленти, а в ненарязаната част слагам наситнен черен шоколад - 50 грама.
Навивам на руло от страната на шоколада към лентите и след това поставям в малка тава с диаметър около 20 см, покривам с прозрачно фолио и оставям за половин час да втаса.
След това мажа питката с разбит жълтък и отгоре поставям още малко масло.
Пека сладката пита на зарята фурна на 180 градуса за около 20 мин.
Питката с шоколад с течна сметана е готова.