Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с шоколад с течна сметана

Питка с шоколад с течна сметана

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Питка с шоколад с течна сметана
Снимка: Людмила
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Чудесна питка за послаждане на деня"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • жива мая - 10 г
  • прясно мляко - 80 мл
  • яйца - 1 бр.
  • течна сметана - 100 мл
  • захар - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - за намазняване на формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагам маята в топлото прясно мляко с щипка захар и мъничко от брашното, за да се активира. В купата с брашно прибавям захарта, солта и сметаната с разбито в нея яйце.

Слагам активираната мая и бъркам с лъжица добре, получава се гъсто лепкаво тесто, ако се налага вие трябва да прецените да добавите още малко брашно, зависи от големината на яйцето и вида брашно.

Покривам с прозрачно фолио и оставям за час да втаса.

След това прехвърлям втасалото тесто върху набрашнен плот и леко премесвам, оформям на топка и оставям за още малко да си почине - около 10 мин.

След това разточвам на тънка кора и половината от нея нарязвам на ленти, а в ненарязаната част слагам наситнен черен шоколад - 50 грама.

Навивам на руло от страната на шоколада към лентите и след това поставям в малка тава с диаметър около 20 см, покривам с прозрачно фолио и оставям за половин час да втаса.

След това мажа питката с разбит жълтък и отгоре поставям още малко масло.

Пека сладката пита на зарята фурна на 180 градуса за около 20 мин.

Питката с шоколад с течна сметана е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: