Начин на приготвяне
В купа изсипваме прясното мляко, добавяме маята, 1 с.л. захар и 4 с.л. от брашното. Разбъркваме покриваме с кърпа и оставяме, докато маята шупне.
През това време разбиваме яйцата със захарта, докато се получи побеляване на сместа.
Към тази смес добавяме ванилията, олиото, щипка сол, киселото мляко и разбиваме отново с миксера.
Брашното си пресяваме, като си правим кладенче в средата и добавяме шупналата мая и яйчената смес и разбъркваме с дървена лъжица.
Започваме да си месим, като по време на месенето добавяме още от 150 г брашно. Сместа леко ще лепне, но това да не ви притеснява.
Готовото замесено козуначено тесто намазваме с малко от маслото и оставяме в купа, покрита с кърпа за 10 минути.
Тук вече започваме да вкарваме от разтопеното масло, което и единствено е в повече месенето. Но това може да се направи с машина за месене или миксер, а може и на ръка.
Получава се, меко и еластично тесто, което отново покриваме и оставяме, докато си утрои от обема си.
От това тесто се получават 2 козунака. Тестото разделяме на 6 равни топчета. Като от всеки 3 топчета сплитаме козунак.
Сплетените козунаци оставяме отново да втасат, докато удвоят от обема си. Намазваме с жълтъка и прясното мляко, поръсваме с мокра захар.
Поставяме перфектния козунак във фурната и печем до готовност.
Готовия изпечен козунак оставяме да се охлади и тогава консумираме .