Баница на тиган с картофи и манатарки

Баница на тиган с картофи и манатарки
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 9
11/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Сготви20 мин.
Общо50 мин.
Порции6
"Съветваме ви да хапнете тази баничка още топла - любима ни е!"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За плънката на тази апетитна баница на тиган си нарежете лука на тънки жулиени, картофите настържете на едро ренде, а гъбите манатарки почистете и нарежете на кубчета.

2. В сгорещеното олио запържете до омекване лука, след това сложете гъбите и след 2-3 минути настърганите картофи и стритите клонки мащерка без дръжките.

Гответе до омекване на картофите, като може и да налеете съвсем малко вода, за да не залепват и се задушат по-добре.

3. Течността и мазнината от плънката отцедете и когато тя леко поизстине, смесете с настърган кашкавал и свеж магданоз.

4. Тестото за домашната баница си замесете от изброените продукти, като работите с него на набрашнен плот и месите, докато стане гладко, без грапавини и много меко, еластично и приятно.

Поръсвайте брашно на плота и разточете 4 много тънки кори, почти прозрачни.

5. Мажете всяка кора с масълце и разпределяйте от плънката на два пласта, а отгоре покрийте с четвъртата кора. Тук трябва да внимавате да не се скъсат поне долната и горната кора.

Завийте навътре краищата, за да не излиза плънката.

Намажете отгоре баничката с масло и сложете в обилно намазнен с олио чугунен тиган (незалепващ) с незалепващо покритие и диаметър около 25-6 см.

6. Печете на слаб огън 3-4-та степен от 9, а отгоре покрийте с капак или алуминиево фолио.

Когато баницата с картофи почервенее от едната страна, обърнете и от другата. Ако олиото се поема от тестото, сипвайте още малко.

7. Поднесете вкусната баница с картофи и манатарки, докато е топла.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: