Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на разкошният шоколадов мус за още по-разкошната бъдеща шоколадова торта.
Разбийте жълтъците до втечняване и смесете с млякото и ваниловата захар.
Сложете на водна баня при 90°C и бъркайте 5 минути.
През това време оставете желатина да се хидратира в студена вода.
След като жълтъците с млякото са се сгъстили леко, добавете към тях хидратирания и отцеден желатин и разбъркайте.
Сипете настъргания черен шоколад и отново бъркайте, докато се разтопи от топлината.
Полученият крем сипете в купа и оставете да изстине за 1 час.
За блата натрошете бисквитите и смесете със кокосовите стърготини, ликьора от малини и маслото. Трохите от бисквити трябва да са навлажнени, но не прогизнали, затова ако се получи прекалено мека смес, добавете още малко бисквити, а в обратния случай - още малко масло.
Сипете във форма за торта 22 см диаметър и притискайте с обратната страна на лъжица, за да загладите добре.
Приберете тавичката в хладилник.
Когато шоколадовата смес за муса изстине, разбийте сметаната с пудрата захар и сипете при нея на части, разбърквайки с плавни движения, за да се запази обемът и мусът стане пухкав и въздушен.
Сложете шоколадовия мус върху блата и заравнете.
Приберете мус тортата в хладилник за 2-3 часа или едно денонощие.
Преди да поднесете, завършете тортата с плътно подредени пресни малини върху муса и украсете със свежи ментови стръкчета.
Да ви е сладко!