Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Руладини»Патешки рулца с разкошен сос

Патешки рулца с разкошен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Патешки рулца с разкошен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Вкусни патешки рулца с още по-вкусен сос. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • патешко месо - 2 магрета, всяко по 350 - 380 грама (филе с кожа)
  • портокалов сок - 300 мл (фреш)
  • червени боровинки - 60 грама
  • червено вино - 50 мл
  • круши - 2 меки (добре узрели)
  • лимонов сок - 2 с.л. прясно изцеден (може и балсамов оцет)
  • розмарин - 2 клонки
  • черен пипер - 3 - 4 щ.
  • сол - 2 щ.
  • пилешки бульон - 1 кубче (за 500 мл течност)
  • карамелен топинг - 50 грама (или сладка балсамова редукция от горски плод)
  • зехтин - 40 мл
  • зелен лук - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо махнете кожата от двете патешки магрета, но я запазете. Втрийте розмарин и черен пипер както в месото, така и в кожата. Приберете в хладилник, за да се овкуси добре месото за няколко часа, а най-добре за цяла нощ.

Извадете патешкото и с помощта на остър нож го цепнете надлъжно на тънко, но не стигайте до края - месото трябва да се отвори като книга.

Долната част на магрето, която е по-дебела, също срежете, но този път отвътре навън - отново не стигайте до края. Така се получава цяло тънко парче патешко, което е подходящо за приготвяне на руладини.

В случай, че искате да изтъните месото още, сложете го между два пласта от стреч фолио и начукайте с чукче. Така се изглаждат всички неравности.

Ако ще приготвяте патешкото на фурна, сложете всяко филе върху алуминиево фолио, но ако ще се обработва на пара, разстелете върху стреч фолио.

Наситнете крушите и сложете тънък пласт от тях върху филетата (запазете остатъка круши). След това внимателно навийте на рулца, които са стегнати и плътно увити в избраното фолио според последващата термична обработка.

В случая патешките руладини са приготвени на пара, като времето за готвене е около 25 минути. Във фурната времето е почти същото, но все пак варира според дебелината на руладините. В крайна сметка трябва да получите леко розово печено патешко. Дългата термична обработка ще изсуши месото.

Докато руладините се готвят, приговете соса за тях.

Наситнете заделената патешка кожа и я запържете на умерен огън за около 10-тина минути, в които ще се отпусне патешката мас. Прецедете получената мазнина и в нея изпържете наситнения лук.

Прибавете в тенджерката розмарина, останалите круши, боровинките и лимоновия сок. След около 1-2 минути налейте портокаловия фреш, карамела и виното.

Натрошете към соса бульона и сложете капака. Варете 20-тина минути на умерен/тих огън. Махнете капака и продължете да готвите за още 6-7 минути или докато сосът се редуцира.

Извадете готовите руладини, нарежете ги на шайби и полейте със соса. Поднесете веднага.

Патешките рулца с разкошен сос са чудни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: