Начин на приготвяне
Копривата се почиства от дръжките и се измива много добре. Нарязва се на едро.
Пресният лук се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно.
Киселецът се почиства и измива много добре.
Нарязва се с ножица на летни.
Копривата се слага в тенджера с пресния лук.
Прибавя се зехтин и се залива с 2 л вода.
Вари се под капак 20 мин, след което се прибавя киселецът.
Разбърква се много добре.
Прибавя се червения пипер, солта и джоджена.
Вари се още 20 мин до омекване на зеленчуците.
Сваля се от котлона полезната супа от коприва и се оставя за 10 мин, след което се пасира с пасатор на ниска степен.
Не се прибавя сметана или прясно мляко.
Полезна супа от коприва се сервира топла с домашни крутони.