Gotvach.bg»Рецепти»Рецепти за Здраве»Детокс»Напитка от ориз Басмати и лимон

Напитка от ориз Басмати и лимон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Напитка от ориз Басмати и лимон4 / 4
26/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
7 мин.
Общо
12 мин.
Порции
6
"Насладете се на полезните съставки и аромати на ориза Басмати чрез тази свежа напитка"

Необходими Продукти

  • ориз басмати - 150 г
  • вода - 500 мл за накисването
  • вода - 1.5 л минерална
  • лимон - 1 бр.
  • сусамово олио - 1 с.л.
  • ванилия - 2 прахчета (4 г) или 8 г ванилова захар
  • мед - 50 г или на вкус (може и друг подсладител)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът Басмати има свой много специфичен аромат, който не може да се сбърка.

От него се приготвят чудесни ястия и гарнитури, но на полезните му съставки и аромат можем да се насладим и чрез тази интересна напитка, която ви представям.

Тя може да се консумира топла или охладена и по двата начина е чудесна.

За да си приготвите това полезно и нестандартно питие за детоксикация, е нужно да накиснете оризът басмати във вода за около 6 часа. След като измине това време, ще забележите, че той е станал по- пухкав, леко набъбнал и млечно бял.

Загрейте литър и половина минерална вода до 70°C и в нея сипете отцедения ориз.

Сложете обелена кора от 1 лимон - само жълтата част и сусамовото олио, меда и ванилията.

Пуснете всичко да се смели за 30 секунди в блендер на максимални обороти. Ако вместимостта на уреда ви не позволява да се смели наведнъж всичкото количество, то направете го на два пъти.

Прецедете през фина цедка или тензух и налейте готовата напитка в стъклена бутилка или кана.

Може да сервирате на момента, докато е топла или да охладите в хладилник.

По желание си подсладете напитката от ориз Басмати и лимон допълнително и поднесете с резени лимон.

Оризът Басмати съдържа амилаза, много ценни минерали като натрий, калций, магнезий и витамини от групата В.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: